fbpx

Jaïr Tjon En Fa

Jaïr is een succesvolle baanwielrenner, geboren en opgegroeid in Suriname. Hij werd vijf keer Surinaams kampioen en trainde eerst in de Verenigde Staten en nu in Zwitsersland. In Amerika heeft hij meerdere Grand Prix wedstrijden op zijn naam gezet. Hij werd derde bij de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen en tweede op de Panamerikaanse Spelen.

Hij behoort tot de wereldtop op de 200M sprint en de Keirin. In 2019 verbrak hij het wereldrecord op de 200M sprint tijdens de PanAmerikaanse wielren kampioenschappen in Bolivia. Hij heeft dit record enkele minuten later moeten afstaan aan de Trinidadiaan Nicolas Paul, maar hij heeft nog steeds de 2e snelste tijd ooit op zijn naam. Op de Olympische spelen in Tokyo eindigde hij bij de 200M in de kwalificatie op de 6e plek van 30 wielrenners. Hij reed hierbij samen met 5 andere renners sneller dan het vorige Olympische record. De beste 24 renners gingen vervolgens in knockout races tegen elkaar. Jaïr eindigde uiteindelijk op de 13e plaats. Op de Keirin, zijn minst favoeriete onderdeel, plaatste hij zich wel voor de finale. Met 5 andere wielrenners streed hij om de medailles en eindigde vervolgens op een zeer verdienstelijk de 4e plek achter de legendarische 7 voudig olympisch kampioen Kenny, oud wereldkampioen en bronzen medaille winnaar van Rio 2016 Awang en 2 voudig olympisch kampioen en meervoudig wereldampioen Lavreysen.

Jair in Suriname Beken(d)t deel 2:

Ik wil de beste zijn in de wielrensport. Niet alleen voor mijzelf, wat mij motiveert is dat ik door succesvol te zijn meer kansen aan kinderen in Suriname geef om hun sportdroom te bereiken. Ik wil over vijf jaar een medaille op wereldkampioenschap-niveau hebben, het Pan-Amerikaans kampioenschap hebben gewonnen en natuurlijk de Olympische Spelen 2020 in Tokyo.

Helaas dus net geen medaille gehaald, maar toch een superprestatie!

38

Teller boeken reeds verkocht voor Jaïr

760

Teller opgehaald bedrag

In een interview, welkeJaïr kort na het behalen van zijn 4e plek met het NOS had, geeft hij aan dat de rit naar Tokyo een moeizame financiële rit was, maar mede vooral door inzet van zijn ouders het gelukt is naar Tokyo te gaan. Zijn volgende stap is Parijs en daar is ook geld voor nodig.

Bron: nos.nl


Wij van het team Suriname Beken(d)t willen Jaïr graag steunen! Jaïr deelde zijn verhaal in deel 2 van ons boek en daarom lijkt ons niet meer dan logisch om 50%* van de opbrengsten van de verkoop van het 2e boek, volledig aan Jaïr te doneren.

Jair Tjon En Fa in Suriname Beken(d)t deel 2
38

Teller boeken reeds verkocht voor Jaïr

760

Teller opgehaald bedrag

*verkopen via onze webshop Suriname Beken(d)t of rechtstreeks bij Raul Neijhorst